The Iceman

Wim Hof, ook wel bekend onder de naam The Iceman, is wereldberoemd met zijn unieke Wim Hof Methode. Deze methode bestaat uit ademhalen, koudetraining en mindset. Door de comfortabele levensstijl waarin wij leven zijn we een deel van onze natuurlijke vermogens verloren. Denk hierbij aan flexibiliteit, kracht, focus en soms het vermogen om je gelukkig te voelen.

Doordat we minder bewegen, slechter eten en het vermijden van gevoelens zoals honger en kou is ons lichaam bij wijze van spreken in slaap gevallen, hierdoor kunnen we ons slap voelen, concentratieproblemen hebben en last van stress en fysieke kwaaltjes. Met ademhalingsoefeningen, het trainen van je geest en blootstelling aan kou kunnen we ons immuunsysteem sterker maken en onze geest verruimen, met als uitkomst weer fysiek als mentaal vol in het leven te komen staan.

Meer weten over het Wim Hof arrangement aan boord? Bekijk het hier.

wim hof

Ademhalen

Ademhalen is één van de eerste dingen die je zelfstandig leert doen wanneer je als baby op de aarde komt. Daarom zou je vast wel denken dat we wel weten hoe we moeten ademen. Toch ademen de meeste van ons te oppervlakkig waarbij er maar een deel van de longen wordt gebruikt. Hierdoor halen we niet alle zuurstof binnen die we wel binnen zouden kunnen krijgen. Dit heeft als mogelijk gevolg meer kans op hartkwalen, slaapproblemen en vermoeidheid.

Een diepe rustige ademhaling zorgt voor een betere balans van zuurstof en kooldioxide, met als gevolg een hogere pH-waarde. De veranderde bloedwaarde kalmeert ons zenuwstelsel waardoor ons hart trager gaat kloppen. Een verlengde ademhaling helpt bij vermoeidheid, ongerustheid en een depressieve bui.

“Get high on your own supply”     – Wim Hof

Koude training

Als je veel last hebt van stress, gespannenheid of slapenloosheid kun je er zeker bij baten om soms een ijsbad te nemen. Alleen al iedere ochtend 2 keer 15 seconden koud douchen zorgt voor een ongelofelijke hoeveelheid focus, concentratie en helderheid. Daarnaast helpt regelmatige blootstelling aan kou ook bij spierblessures en het onderdrukken van klachten van RSI en artritis. Het stimuleert je autonome zenuwstelsel en leert je schakelen tussen het parasympatisch zenuwstelsel (rust) en sympathisch zenuwstelsel (actie).

In deze video legt Wim hof je kort uit over zijn methode: